1894 blev den femtonårige Johan Petter Andersson från Insjön i Dalarna agent för det första postorderföretaget i Sverige, John Fröbergs i Finspång. Tre år senare började även farbrodern Erik Andersson arbeta där. Då tyckte företaget att det blev för många anställda som hette Andersson, varför J.P. och Erik fick byta namn till Åhlén (efter födelsesocknen Åhl) respektive Holm.

Det rör sig alltså om männen bakom postorderföretaget Åhlén & Holm, i dag varuhuskedjan Åhléns. Företaget grundades 1899. Den första produkten – ett porträtt på kungafamiljen – såldes i 100 000 exemplar. Efter ett par månader kom den första katalogen som innehöll 272 artiklar. Inte minst för landsbygdens folk blev katalogen en flitigt läst skrift som öppnade en ny värld av konsumtionsmöjligheter. Efter en tid lämnade Erik Holm ägandet av företaget men J.P. drev rörelsen vidare med stormsteg.

1911 genomförde Åhlén & Holm en 25 000 kilometer lång resa med reklambil. Två år senare spred man reklambroschyrer från flygplan. Företaget fortsatte att växa och till slut blev det omöjligt att klara distributionen från Insjön varför man 1915 flyttade till Stockholm och öppnade en affärslokal på Söder. 1932 öppnade J P Åhlén det första Tempo-varuhuset i Stockholm. ). EPA var ett lågprisvaruhus och den första butiken öppnades i Örebro.

Författare: Anders Johnson

Fyra herrar på bilutflykt. Från höger Herman Gustaf Turitz, Johan Petter Åhlén, Georg Engel samt okänd person.

Fyra herrar på bilutflykt. Från höger Herman Gustaf Turitz, Johan Petter Åhlén, Georg Engel samt okänd person.

Fr. höger: EPA-grundaren H.G. Turitz, J.P. Åhlén och hans disponent Georg Engel, landstormsmanöver, ca 1920.

Motiv ID: AHL000065
Arkiv: Åhléns AB
Tid: 1913-1925
Plats: